Zuid-Koreaanse onderzoekers creëren kameleonachtige kunstmatige ‘huid’

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

SEOUL — Zuid-Koreaanse onderzoekers zeggen dat ze een kunstmatig, huidachtig materiaal hebben ontwikkeld, geïnspireerd door de natuurlijke biologie, dat zijn tinten snel kan aanpassen als een kameleon aan zijn omgeving.

Het team, geleid door Ko Seung-hwan, een professor werktuigbouwkunde aan de Seoul National University, creëerde de “huid” met een speciale inkt die van kleur verandert op basis van de temperatuur en wordt bestuurd door kleine, flexibele verwarmers.

“Als je in de woestijn boscamouflage-uniformen draagt, kun je gemakkelijk worden blootgesteld”, zei Ko tegen Reuters. “Het actief veranderen van kleuren en patronen in overeenstemming met de omgeving is de sleutel tot de camouflagetechnologie die we hebben gemaakt.”

Ko en het team demonstreerden de technologie – thermochrome vloeibaar-kristal (TLC) -inkt en verticaal gestapelde meerlaagse zilveren nanodraadverwarmers – met behulp van speelgoed met kleurdetecterende sensoren. Welke kleuren de sensoren er ook omheen “zagen”, de huid probeerde na te bootsen.

In een video kroop het speelgoed over rode, blauwe en groene vloeren en veranderde onmiddellijk van kleur om bij de achtergrond te passen.

“De kleurinformatie die door sensoren wordt gedetecteerd, wordt overgebracht naar een microprocessor en vervolgens naar zilveren nanodraadverwarmers. Zodra de kachels een bepaalde temperatuur bereiken, verandert de thermochrome vloeibaar-kristallaag van kleur, “zei Ko.

De totale dikte van de flexibele, meerlaagse kunsthuid is minder dan honderd micrometer – dunner dan een mensenhaar. Door extra zilveren nanodraadlagen toe te voegen in eenvoudige vormen zoals stippen, lijnen of vierkanten, kan de huid complexe patronen creëren.

“De flexibele huid kan worden ontwikkeld als een draagbaar apparaat en worden gebruikt voor mode, militaire camouflage-uniformen, de buitenkant van auto’s en gebouwen voor esthetische doeleinden en voor toekomstige weergavetechnologie”, zei Ko.

Het onderzoek is in augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

creditSource link

Gp-Classics
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare